Будівництво печей

Як відомо, піч в будинку – це не тільки багатовікової символ домашнього вогнища, а й відмінний спосіб створити в ньому комфортний мікроклімат. Звичайно, від якості кладки печі залежить не тільки тепло і затишок в домі, а й ваша безпека, тому довіряти будівництво печей слід тільки професіоналам.

На сьогоднішній день будівництво печей в будинку передбачає кілька різновидів кладки. По-перше, це, так звана, кладка в пустшовку, коли шви в кладці на 5-10 мм залишають незаповненими для кращого зчеплення штукатурки і поверхні печі. По-друге, кладка в підрізування, коли всі шви заповнюються повністю.

Такий вид кладки печей розумно використовувати в тому випадку, якщо в подальшому піч не буде штукатуритися. Перед багатьма власниками будинків стоїть питання, що вибрати камін або піч. З практичної точки зору обидва варіанти гарні.

Але з будівництвом печей, як і з будь-якими іншими пристроями, призначеними саме для опалення, проблема вирішується набагато простіше, якщо кладку довірити професіоналам. Адже головний мінус камінів в порівнянні з печами – це великі втрати тепла через необхідність пристрою задоволеного широкого димового каналу, що переходить безпосередньо в трубу.

Зате, камін швидше печі розтоплюється, миттєво обігрів приміщення. Але, також швидко він і остигає, на відміну від печі, здатної зберігати тепло протягом 12 годин. Тому, при виборі між каміном і піччю слід спиратися лише на свої естетичні уподобання і переваги своїх домочадців. Виготовляють печі з цегли, каменю, металу …

 

Будівництво цегляної печі

При будівництві цегляної печі, потрібно враховувати безліч моментів, які впливають і на практичність, і на безпеку. Найпопулярнішими є російська піч, голландка, шведка.

 

Види цегляних печей

В основному, печі з цегли класифікуються за типажем, призначенням, продуктивністю, періодичністю топки, руху газів. Щоб здійснити правильний вибір, потрібно враховувати три головні критерії: розміри, зовнішній вигляд та призначення. Розміри печі залежать від площі, де планується будівництво, зовнішній вигляд печі – від смаку. Відповідно, основний параметр – призначення.

  • Варильні. Як можна здогадатись з назви, призначені для приготування їжі. Їм характерні компактні розміри з обов’язковою наявністю конфорки. Щоб обігрівати приміщення, така піч тепла в достатній кількості не виробляє.
  • Опалювальні. Головне призначення – обігрів приміщення. Обігрівати така пічка може одну, дві, три кімнати. Оптимальний варіант – якщо стінки печі виступають міжкімнатними перегородками.
  • Варильно-опалювальні. Виконують роль обігрівача приміщення і служать для приготування їжі. В них є і теплогенеруюча поверхня, і варочна поверхня.
  • Багатофункціональні. Такі печі мають спеціальне призначення або використовуються для кількох цілей одночасно. Додатковими функціями можуть бути: можливість сушіння білизни, випікання хліба …

 

Переваги та недоліки цегляних печей

Печі з цегли мають багато плюсів:

  • довго зберігають температуру;
  • надійно акумулюють тепло;
  • безпечні (та як поверхня печі сильно не нагрівається);
  • ощадливість.

Що стосується недоліків, то це довгий нагрів пічки, якщо вона великої площі.

 

Як правильно обирати цеглу?

Важливо для будівництва печі правильно вибрати цеглу. Використовується вогнетривкай, керамічна або силікатна цегла. Оптимальним варіантом вважається вогнетривка цеглу, однак, на практиці, її застосовують для зовнішньої кладки топки або каміна.

 

Російська піч

У російської печі є один недолік – вона прогріває переважно верхні шари повітря. Незважаючи на це, будівництво російських печей залишається досить популярною послугою. Може виконувати і опалювальну функцію, а може бути оснащена і варильною поверхнею. Для прикладу наведемо схему-креслення печі:

Будівництво російської печі

 

Голландка

Такий варіант печі, використовується переважно для обігріву приміщення, варильна поверхня відсутня. Така її особливість дає можливість збільшити тепловіддачу на 30%. Зазвичай піч оснащена двома каналами для літа та зими, завдяки чому, процес розпалювання після довгого простоювання спрощений. Ще одна особливість печі-голландки – сильна тяга. З цієї причини дверцята при розпалюванні потрібно відкривати не сильно.

креслення печі голландки

 

Шведка

Піч шведка зберігає тепло після хорошого розтоплення протягом 2-х діб. Вона оснащена і духовкою, і варильною поверхнею, а тепло шведка починає віддавати через п’ятнадцять хвилин після розтоплення.

Будівництво печі шведка

 

Будівництво печі для випікання хліба

Може бути універсальним варіантом. Можливий вихід задньої стіни в сусідню кімнату (таким чином використовуватися для обігріву). Наведена в схемі нижче піч, дозволяє обігрівати приміщення в 30 м2. Є і варильна плита (одноконфорочная панель). Присутня і духова шафу, зроблена з листової сталі.

Будівництво печі для випікання хліба

 

Нюанси експлуатації печей

Щоб отримати від печі максимум, потрібно її підтримувати в хорошому стані. Наприклад, навіть невелика щілина в зоні засувки, сприяє істотним втратам тепла через надходження повітря в неї.

Крім того, необхідно дотримуватися основних принципів топки печей. Наприклад, широко відкриті піддувальні дверцята, можуть бути причиною теплових втрат в 20%, а якщо залишити топкові дверцята відкритими, то в трубу полетить 40%. Також слід для рівномірного прогрівання використовувати поліна приблизно однакового розміру. Розкладати поліна бажано кліткою або рядами з проміжками близько 10 сантиметрів.

Post Author: admin