Перегній

Компост – «чорне золото садівників».

Щорічно кожна людина виробляє близько 300 кг сміття половина з якого – органічне. Якщо до цього додати скошену траву, зібрану в саду, листя та інші подрібненні залишки рослин, то можна отримати достатню кількість природного добрива, від якого буде користь не тільки рослинам, але і навколишньому середовищу. Процес створення такого добрива в компостері аналогічний тому, що відбувається в грунті, тільки значно швидше і продуктивніше.

Як приготувати компост?

Дерев’яний контейнер для компосту можна змайструвати самостійно або купити спеціальний пластиковий. Найкраще місце для компостера – підвал або непримітний кут саду, в залежності від того, яких відходів в вас більше: побутових або садових.

Далі готуємо дренаж, який розміщуємо на дні. Краще роль дренажу виконують легко подрібнені гілки. Наступний шар – це солома або тонкі гілки, потім насипаємо трохи торфу або садової землі. Це необхідна основа, в яку будуть надходити цінні речовини з верхніх шарів. Коли основа готова, висипаємо на неї відходи і залишки рослин. Періодично перекладаємо шари відходами землею, торфом або дрібними гілками. У нашому кліматі компостування може тривати близько 8 місяців. Щоб прискорити цей процес, можна застосувати спеціальні засоби. Готовий компост – сипучий, мас коричневий колір і запах свіжої землі.

Post Author: admin