Обрізка дерев, кущів і живоплотів.
Коли обрізати плодові дерева? Обрізку молодих плодових дерев і омолодження старих краще проводити за 3-4 тижні до початку вегетації. Це позитивно позначиться на розвиток пагонів. Вирізку пошкоджених, сухих, хворих галузі у дорослих плодових дерев можна проводити в будь-який час.
Основні правила обрізки. Щоб утворені пішло на користь вашим рослинам, необхідно дотримуватися кількох основних правил:
-пагони, що ростуть навскіс, обрізаємо перпендикулярно до стебла, щоб «рана» була якнаймешна;
-пагони, що ростуть вертикально, краще обрізати навскіс – зріз буде більше, але під час дощу, вода буде стікати швидше, що прискорить затягування «рани» і зменшить ризик розвитку грибкових хвороб;
-краще обрізати кілька менших пагонів, ніж один великі;
Правильний вибір інструменту – запорука успіху. Обрізати товсті гілки досить важко, тому це варто робити в 3 етапи:
А) попередня обрізка (виконуємо надпил на глибину близько 1 \ 4 діаметра гілки)
Б) завершальна обрізка (зрізаємо гілку)
В) вирівнюючи обрізка (усуваємо виступу, які могли залишитися після обрізки гілля.
Обрізку невеликих молодих дерев можна провести за допомогою секатора. Для обрізки живих частин дерева необхідний секатор з двома ріжучими лезами, оскільки секатором з одним лезом і ковадлом (завзятий секатор) дуже важко зробити чистий, акуратний і правильний зріз. Якщо необхідно зрізати товсту гілку потрібно скористатися сучкорізом або пилкою. Щоб гілки не обривалися, а «рани» швидше гоїлися леза будь-якого інструменту повинні бути добре заточені. Для чіткого формування ідеально підходять ножиці з короткими, простими лезами. На великих поверхнях легке утворені гарантують ножиці з довгими, хвилястими або зубчастими лезами. Для чіткого ідеального формування ідеально підходять ножиці з короткими, простими лезами.